Pääkaupunkiseutu vastaan Porvoo - ajatuksia isoista elämänmuutoksista

Gefferin brändilähettiläs Oonan vinkit isänpäivän viettoon Porvoossa ja haaveita syntymäkaupunkiin muutosta

Viettäessäni koko lapsuus- ja teini-iän Porvoossa, ajattelin aina, etten ikinä muuta Porvoon tuppukylään takaisin. Pelasin salibandyä Helsingissä ja Vantaalla, joiden kautta minulla oli tiivis ystäväporukka. Halusin aina Helsinkiin.

Muutin Helsinkiin silloisen poikaystäväni luokse muistaakseni 18-vuotiaana, ja koin sen olevan niin ihanaa. Tunsin vapautta ja itsenäistyin nopeasti.

Gefferin brändilähettiläisiin voit tutustua täällä.

Äidiksi tulo muutti ajattelua kotikaupungista

Vuosi vuodelta olen alkanut kaipaamaan enemmän kotikaupunkiini. Viimeinen niitti muuttohaluille oli lapsen syntymä. Silloin koin suurta tarvetta lähimmäisilleni ja etenkin omien vanhempieni läsnäololle. Eipä täältä Vantaaltakaan ole pitkä matka Porvooseen, mutta olisi ihanaa jos edes toiset lapseni isovanhemmat olisivat lähellä.

Olen itse elänyt hyvän ja turvallisen lapsuuden ja nuoruuden Porvoossa, ja kaupunki on tuntunut aina kodilta. Tuntuu luonnolliselta ja tärkeältä antaa Robinille samat resurssit ja maisemat kasvaa.

Miten myydä ajatus Porvooseen muutosta puolisolle, joka on kotoisin ihan muualta? 

Porvoo on reilu 50-tuhannen ihmisen kaupunki Uudellamaalla, joka on erityisen tunnettu etenkin vanhasta kaupungistaan.

Rakastan Porvoon idyllistä kaupunkikuvaa ja sen sijaintia. Se tarpeeksi iso kaupunki hyviin ja laadukkaisiin harrastusmahdollisuuksiin, järkeviin välimatkoihin, monipuolisiin ravintoloihin ja muihin palveluihin. Kuitenkin kaupunki on sen verran pieni, että siellä on tietynlainen rauha. Ja se on meidän perheelle tärkeää.

Oona kaipaa Porvooseen

Kätevä välimatka

Oma rauha, järkevä asuntojen hintataso yhdistettynä lähelle pk-seudun palveluita on meille ehdoton. Porvoosta ajaa esimerkiksi kehä 3:lle, Itikseen tai Jumboon  30 minuuttia ja Helsingin keskustaan alle tunnin. Aika kohtuullinen aika vielä työmatkaksi. Helpottaa myös, jos jotain erityistä tarvitsee, on se kohtuullisen ajomatkan päässä. 

Onneksi puolisoni on vieläkin pienemmän kaupungin kasvatti kuin minä, joten todennäköisesti emme tule kaipaamaan asumista pääkaupunkiseudulla.

Jatkan väsytystaistelua käymällä usein Porvoossa perheeni kanssa. 

Ihana kamala kaksikielisyys

Ruotsia kuulee väistämättä ja alkeet oppii aika helposti (ne myös unohtaa yhtä nopeasti). Siskoni muutti lukiosta suoraan Ruotsiin opiskelemaan, ja puhuu nyt täydellistä ruotsia. Sopeutuminen sinne oli helppoa vankan kielipohjan takia.

Allekirjoittanut ei ole yhtä kielinero, mutta ainakin mahdollisuus olisi ollut. Ehkä oma poikani oppii ruotsin minua paremmin, siihen voisi pyrkiä.

Porvoo vanhakaupunki

Top 3 nähtävyydet Porvoossa:

 1. Vanhakaupunki

  Pieni vanhakaupunki, jonka kävelee päivässä läpi. Huipputason ravintoloita ja kahvillita joka lähtöön olisi kyllä monelle päivälle. Suosittelen käymään kesällä ja joulun aikaan.

 2. Linnamäki


  Vanhan kaupungin kupeessa oleva Linnamäki on ihana, jossa kulkee polkuja ja vallihautojen yli menee siltoja. Uudenmaan yksi isoimmista muinaisjäännöksistä. Upeat näkymät vanhaan kaupunkiin.

 3. Brunberg


  Parhaat suklaat ja toffeet. Täältä saa jo klassikoksi muodostuneet tuliaiset. Näin korona-aikaan jää toki paljosta paitsi, kun ei oo maistiaisia. Ennen oli ja toivottavasti myöhemminkin.

 4. Jokiranta


  En tiedä kaipaako esittelyjä kesällä. Monta kahvilaa ja terassia jossa nauttia jäätelöä tai juotavaa.

 

Vinkkaa asunnosta meille! 

Me etsitään tällä hetkellä meille kotia Porvoosta, ja olen nyt monelta kuullut Porvoon olevan muuttopositiivinen kunta. Asuntoja ei siis tunnu liikaa olevan tarjolla, joten tällä hetkellä haaveilemme vasta siellä arjesta. 

Suurin syy haaveilulleni on kuitenkin mielikuva kiireettömyydestä. En tiedä miksi, mutta ollessani Porvoossa tunnen tietynlaista kiireettömyyttä ja mielestäni sen näkee jo katukuvassa. Ehkä se johtuu myös siitä, että kotoa pääsee nopeasti palveluiden luo, vanhaankaupunkiin tai metsään lenkkipoluille.

Oonan TOP 3 vinkit isänpäivän viettoon Porvoossa:

Ravintoloista lempparit ovat Zum beispiel ja Gabriel 1763. Kahviloista tunnelmallisin on Paahtimo. Sieltä saa parhaat kaakaot, punaviinit ja erikoisoluet. Toimii niin kesällä kuin talvellakin.

Porvoon paahtimo

Ihanaa isänpäivää toivottaen:

/Oona ja perhe

Oonan aikaisempia kirjoituksia voit lukea täältä.

Leave a comment